Aflat la ediţia a XIII-a, Simpozionul „Muncă, bani, bănci, cultură şi politică (sec. XVIII-2016)” a fost organizat de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Universitatea din Oradea şi Asociaţia Română de Istorie Bancară din Oradea.

La prezidiu s-au aflat domnul prorector, prf.dr. Eugen Macocian, preşedintele Senatului Universităţii, prof.univ.dr. Sorin Curilă, reprezentanţi ai Prefecturii, doamna Claudia Timofte, Consiliului Judeţean Bihor, domnul Ioan Mang, Primăriei Oradea, domnul Ionel Vila, alături de preşedintele Comitetului ştiinţific al Simpozionului, prof.univ.dr. Mihai Drecin, de decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, prof.univ.dr. Alina Bădulescu şi de prodecanul Facultăţii de Istorie, conf.univ.dr. Gabriel Moisa.

Principalul organizator, rpof.univ.dr. Mihai Drecin, a făcut o scurtă prezentare a Simpozionului, punctând momentele importante din istoria lui. Prorectorul , prof.univ.dr. Eugen Macocian l-a numit pe istoric un deschizător de drumuri, felicitând Facultatea de Istorie pentru rezultatele pe care le obţine în cercetare.

„Băncile sunt de mare ajutor pentru societate, dar tot ele au creat şi criza financiară şi sper ca la acest eveniment să fie şi reprezentanţi din mediul bancar ca să afle care au fost greşelile din trecut şi să nu le mai repetăm”, a punctat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

După Festivitatea de deschidere, între orele 10.30-13.00, a avut loc o sesiune de lucrări în plen, în aceeaşi locaţie. La lucrări au participat universitari şi cercetători, istorici, economişti, jurişti, sociologi, consilieri şi funcţionari de bancă din Burgas, Chişnău, Cagliari, Ljubljana, Pecs, Arad, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Ineu, Satu Mare, Săcueni, Suceava şi Tîrgu Mureş.

Biroul de comunicare

Image