Cei doi oaspeți au fost primiți de rectorul universității, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, împreună cu prodecanii Facultății de Medicină și Farmacie, prof. univ. dr. habil. Anamaria Pallag și conf. univ. dr. Gabriela Ciavoi. La întâlnire au fost prezenți și câțiva studenți finlandezi care învață la Medicina orădeană.

„Aveți cea mai mare comunitate de rezidenți finlandezi din România. Sunt chiar mai mulți decât în București. Oradea devine un hub pentru Finlanda”, a afirmat Excelența Sa, doamna Leena Liukkonen. Reprezentantul diplomatic a relatat că, la începutul acestui an, organizând secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din țara sa, a fost uimită să descopere că, în Oradea, trăiesc peste o sută de cetățeni finlandezi. Cea mai mare parte a lor sunt studenți, dar printre ei sunt și angajați ai producătorului de pneuri Nokian Tyres, care ridică o nouă fabrică la marginea municipiului.

Vorbind despre instituția de învățământ superior pe care o conduce, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a afirmat că „fiind o universitate independentă din punct de vedere politic și apelând la toate oportunitățile pe care Uniunea Europeană ni le oferă, lucrăm ca Universitatea din Oradea să devină acea universitate a viitorului pe care studenții și angajații ei și-o doresc”.

Ambasadoarea Finlandei la București a fost curioasă să afle cum i-a atras Universitatea din Oradea pe conaționalii ei, viitori medici. Conf. univ. dr. Gabriela Ciavoi, prodecan al FMF, a explicat că programele de studiu în limba engleză sunt cele care adus studenți străini în România. „Studenții finlandezi au început să vină la Oradea acum zece ani și mă bucur să vă pot spune că sunt din ce în ce mai mulți”, a mai adăugat conf. univ. dr. Gabriela Ciavoi.

Excelența Sa, doamna Leena Liukkonen a purtat un dialog deschis cu conaționalii ei prezenți la această întâlnire. „S-a dus vorba despre Oradea, mai ales în zona orașului Helsinki”, a spus studentul  Eemeli Lamsa. „Îmi place aici”, a zis Juhani Jutila, și el medicinist, adăugând că merge mai rar acasă, fiindcă se simte foarte bine la Oradea.

La rândul său, consulul onorific Mircea Hoțoleanu i-a întrebat pe studenții finlandezi dacă le-a fost greu să se adapteze unui mediu cultural atât de diferit precum România. „Eu vin din nordul Finlandei, dintr-o cultură care este într-adevăr mult diferită și de aceea, cred, am avut nevoie de un an pentru a mă acomoda. Însă, acum, cu cât stau mai mult aici, cu atât mi-e mai ușor”, a explicat Sara Pekkala, studentă în anul cinci la FMF. „Oamenii sunt foarte primitori, m-am adaptat imediat”, a adăugat Faisal Mohamed Warsame, „boboc” al Medicinei orădene.

Întrebat de către înaltul său oaspete, care sunt provocările ce stau în fața învățământului universitar românesc, prof. univ. dr. habil Constantin Bungău a punctat două dintre acestea, scăderea indicatorilor demografici, implicit, a numărului tinerilor din România și abandonul universitar. În ciuda acestei realități, rectorul Universității din Oradea s-a declarat optimist. „Grație alianțelor academice din care și universitatea noastră face parte, în calitate de membru al consorțiului EU GRENN, în patru sau cinci ani, învățământul superior românesc va genera diplome europene. Un student al unei universități care face parte din această alianță va putea fi considerat student al oricăreia dintre celelalte universități”, a detaliat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, făcând referire la diplomele academice recunoscute în UE.

La finalul întâlnirii, ambasadorul Finlandei la București, Excelența Sa, doamna Leena Liukkonen  a spus tinerilor ei conaționali că va organiza, la Oradea, o secție de votare, astfel încât ei să aibă posibilitatea de a-și alege viitorii reprezentanți în Parlamentul European. După o scurtă vizită prin campusul central al Universității din Oradea, reprezentantul diplomatic a semnat în cartea de onoare a instituției ce i-a fost gazdă.

 

Biroul Comunicare

Image  

Image