„Este al doilea eveniment Innovation Days, parte a unei povești lansate în cadrul Alianței EU GREEN, din care face parte și Universitatea din Oradea. Acțiunea a avut ca scop dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul studenților. Au fi puși față în față studenții, cu ideile lor, cu energia lor, și, pe de altă parte, mentorii, cu cunoștințele și priceperea lor, identificând împreună soluții pentru problemele din domeniile abordate ”, a declarat conf. univ. dr. Aurel Căuș, expert EU GREEN în cadrul grupului de lucru Inovație și Antreprenoriat.

Pe 10 și 11 aprilie, zeci de studenți, masteranzi și doctoranzi au participat la activitățile găzduite de Facultatea de Protecția Mediului și Facultatea de Informatică și Științe, în cadrul a două clustere de cercetare.

Soluții pentru deficitul de apă și reducerea risipei alimentare

Tematica clusterului 2 este „Agricultură, alimente și sustenabilitatea mediului”. Mentorii evenimentului au fost prof. univ. dr. habil. Simona Vicaș și conf. univ. dr. Adrian Timar. Întâlnirile, derulate la Facultatea de Protecția Mediului, au adus în fața studenților trei provocări. Una teme s-a referit la dezvoltarea unui produs alimentar sănătos și rezistent, care reduce dependența de sursele tradiționale de proteine, prin explorarea unor soluții alternative, cum ar fi proteinele pe bază de plante sau de insecte. Împărțiți în cinci echipe, participanții au căutat și soluții pentru deficitul de apă, prin proiectarea unor tehnici durabile de agricultură și creștere a animalelor, soluții care să minimizeze utilizarea apei. De asemenea s-au propus strategii pentru a reduce risipa alimentară, prin utilizarea mai eficientă a materiilor prime și dezvoltarea unor abordări inovatoare în ceea ce privește producția și depozitarea alimentelor.

„Au fost prezentate cinci proiecte foarte interesante, cu accent pe sustenabilitate, pe servicii aduse comunității locale, care beneficiază, în acest fel, de specialiștii formați de Universitatea din Oradea”, a explicat conf. univ. dr. Adrian Timar.

„Studenții ne-au dat un feedback pozitiv. Au fost receptivi la toate informațiile. Au reușit să transpună în practică tot ce le-am sugerat și au venit cu ideile proprii. Eu consider că, după acest eveniment, toți am avut de câștigat ca experiență”, a concluzionat prof. univ. dr. habil. Simona Vicaș.

Proiecte „verzi” pentru îmbunătățirea vieții în campus

Activitățile din cadrul Clusterului 6 – „Provocări în diversitatea și funcționarea ecosistemelor”, s-au derulat la Facultatea de Informatică și Științe, având-o ca mentor pe prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa. Studenții au avut de rezolvat, prin metode inovatoare, alte trei provocări: stoparea dezvoltarea explozivă a speciilor invazive de plante, creșterea biodiversității și îmbunătățirea rezistenței climatice în campus. În cadrul acestui cluster, studenții, masteranzii și doctoranzii de la departamentul de Biologie al Facultății de Informatică și Științe au lucrat la un proiect menit să îmbunătățească viața de zi cu zi în campusul Universității din Oradea, prin dezvoltarea unor zone verzi și a unui spațiu exterior destinat relaxării. Printre ideile prezentate s-au numărat amenajarea unor hoteluri pentru insecte, grădini de ciuperci și plante aromatice, cuiburi pentru păsări ori instalarea unor hamace.

O altă idee originală a fost cea a etichetării, cu coduri QR, a copacilor valoroși din campusul instituției academice orădene. Astfel, prin dezvoltarea unei aplicații, toți membrii comunității academice vor putea obține informații suplimentare referitoare la plantele din campus și vor putea semnala probleme precum arbori care, la o furtună mai puternică, se pot prăbuși.

„Membrii echipei au dovedit entuziasm și profesionalism; au reușit să completeze foarte bine unul pe altul, astfel încât unii au venit cu soluții practice, alții s-au axat pe partea creativă. La partea de dezvoltare a aplicației a contribuit un student care este cursant al studiilor de licență atât la Biologie, cât și la Informatică”, a detaliat prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa, directorul Departamentului de Biologie al Facultății de Informatică și Științe.

Ideile studenților orădeni se vor putea materializa într-un pachet de servicii, ai cărui beneficiari ar putea fi atât firmele specializate în întreținerea parcurilor urbane, dar și persoane care vor să își amenajeze sustenabil grădinile.

 

Biroul Comunicare

Image  

Image  

Image  

Image