Anul 2024 a fost declarat de Parlamentul României ca anul eroului națiunii Avram Iancu.

Filmul „Avram Iancu împotriva Imperiului”, produs de Papa Pictures și Asociația Transilvania Art, exclusiv din fonduri private, este o docudramă – o proiecție cinematografică atât istorică, cât și artistică care punctează destinul și personalitatea eroului național eponim în contextul unor vremuri turbulente din trecutul conviețuirii româno - maghiare din Transilvania anilor 1848.

În spatele unor circumstanțe complexe, “primăvara popoarelor” din Europa se dovedește una întunecată pentru populația din Transilvania care nu reușește să ajungă la o înțelegere social – politică și să lupte împreună împotriva inamicului comun, Imperiul Habsburgic, și, astfel stârnesc un război civil din care nici românii și nici maghiarii nu ies câștigători. În acest fundal, figura lui Avram Iancu iese în relief ca reprezentant al unei comunități românești determinată
să își dobândească identitatea națională și individuală, chiar cu prețul vieții. Surprinzător și emoționant, liderul rezistenței armate românești este înfățișat ca un om al păcii care consideră vărsarea de sânge păcat, un om înțelept care vede posibilă o bună conviețuire interetnică, un om al realității care refuză să se lase păcălit de jocurile politice ale lui Franz Josef, un vizionar care prevede împlinirea visului ardelenilor.

Pe lângă portretizarea secvențială a vieții Crăișorului Munților, filmul înfățișează contextul politico-social al vremii precum starea precară a armatei române, luptele cu maiorul Hatvani, încercările diplomatice de a încheia o înțelegere cu partea maghiară prin deputatul Ioan Dragoș, succesul tardiv al acestor tratative și politica duplicitară a regimului habsburgic. Veridicitatea ecranizării este asigurată și prin utilizarea graiului ardelenesc popular și utilizarea unor replici în limba maghiară și germană. Nu în ultimul rând, intervențiile consultanților științifici: prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prof univ dr. Mihai Drecin, și lectorul univ. dr. Radu Romînașu, de la Universitatea din Oradea care integrează momentele artistice în rama istorică, conferă modernitatea acestui gen de film nou în cinematografia românească.

Înfățișând povestea eroului național Avram Iancu, docudrama este un tribut adus Ardealului cu un puternic mesaj patriotic transmis nu doar prin secvențele istorice prezentate, ci și prin replicile scurte, directe, dar pline de înțelesuri ale protagonistului, din care am ales să menționăm „Ce țară frumoasă avem! Ce urât ne purtăm cu ea…”

În ciuda eșecului politic și personal final, Avram Iancu, ca reprezentant al pașoptiștilor transilvăneni, are marele merit de a aduce la viață conștiința națională a unui neam înrobit de prea mult timp. Glasul lui hotărât și puternic a răsunat din Munții Apuseni spre principatele române, rostind mesajul atât de bine exprimat de contemporanul său, de asemenea pașoptist, Andrei Mureșanu: “Deșteaptă-te române!” – mesaj care în ciuda trecerii timpului, încă își
găsește ecoul în sufletele noastre.

Azi, îl găsim pe Avram Iancu în denumirea instituțiilor de învățământ, a spitalelor, străzilor și piețelor publice, dar, în ciuda scepticismului și a susținătorilor epigonismului, îl regăsim și în noi… Chiar dacă patriotismul din 1848 până azi și-a schimbat „hainele”, atâta timp cât vor mai exista români onești, mândri de țara lor, dispuși să îi apare granițele, să gândească și să vorbească în limba română …Avram Iancu mai există! Producerea acestei docudrame
reprezintă o formă de patriotism care ne inspiră să fim români mai buni și să cântăm cu o și mai mare însuflețire „Marșul lui Iancu” la fiecare Jurământ Militar sau de Credință depus de viitorii polițiști de frontieră.

Elevii Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră “Avram Iancu” Oradea au fost încântați de această “poveste savuroasă” , cum se autointitulează încă de la început filmul, dar și de lecția de istorie întregită de prezența și informațiile oferite de domnul prof. univ. dr. habil. Șipoș Sorin care ne-a sprijinit în furnizarea docudramei și ne-a onorat cu prezența sa. Nu fără motiv, activitatea s-a încheiat în aplauzele sălii.

Birou Comunicare