Prof. univ. emerit Mihai Drecin, în calitate de coautor al lucrării, a deschis evenimentul amintind de prezența în sală a încă patru colegi, și ei membri ai Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR), propunându-i rectorului să sprijine înființarea unei filiale a AOȘR în cadrul Universității din Oradea.

În scurta sa alocuțiune, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău i-a felicitat pe autorii și colaboratorii care au pus umărul la realizarea „Enciclopediei Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014 – 2020)”. Vorbind despre prof. univ. dr. Ion Solcanu, rectorul Universității din Oradea a spus că acesta a fost „Un exemplu în activitatea sa parlamentară și, pe lângă faptul că ne-a reprezentat cu cinste în parlament, s-a dovedit a fi și un profesionist respectat în domeniul său de activitate. Câți oameni are România în parlament și câți dintre ei își fac, așa cum trebuie, datoria la locul de muncă?”.

Vorbind despre lucrarea lansată la Oradea, imediat după prima ei prezentare, care a avut loc la Universitatea din Iași, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a avut numai cuvinte de laudă: „o lucrare monumentală, un proiect național de anvergură, un volum cu totul și cu totul deosebit, un instrument de lucru atât de necesar istoriografiei românești și o realizare de excepție care face cinste autorilor, Academiei Oamenilor de Știință din România și tuturor colaboratorilor”. Pe scurt, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a apreciat că „Enciclopedia Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014 – 2020) este o lucrare monument a istoriografiei românești, un volum peste care nu se va putea trece în cercetarea istorică”.

La rândul său, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRSPSC), a apreciat că volumul este „Unul dintre puținele produse remarcabile care omagiază Centenarul. Și noi, istoricii, suntem încă restanți la ceea ce trebuia să facem cu toții pentru a marca acest eveniment astral din istoria României”. Decanul FIRSPSC consideră și el că lucrarea este „un teribil de bun instrument de lucru pentru toți cei care se ocupă de scrisul istoric”.

Coordonatorul cărții „Enciclopedia Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014 – 2020)”, prof. univ. dr. Ion Solcanu, s-a declarat convins că vor trece decenii până când cineva se va mai încumeta să mai scrie o lucrare de asemenea anvergură. „Peste zeci și zeci de ani, se vor întreba unii ce au făcut românii la Centenar, cum și-au omagiat eroii, pe făuritorii Marii Uniri. Acest volum este răspunsul adecvat”.

„Enciclopedia Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014 – 2020)” numără peste 1.700 de pagini, a fost editată de AOȘR, cu sprijinul a doi oameni de afaceri și costă 1.000 de lei.

 

Biroul Comunicare

Image  

Image  

Image