Proiectul câștigat de Universitatea din Oradea este una dintre cele 12 inițiative care marchează debutul programelor „Erasmus + EU GREEN Blended Intensive Programmes (BIP) Call for Students”. Programele participante au fost selectate de un grup de experți în domeniile: Educație, Cercetare, Internaționalizare și Mobilitate din universitățile membre ale consorțiului academic EU GREEN. Conform acestora, „Erasmus + EU GREEN Blended Intensive Programmes Call for Students” își propune „să le ofere studenților din comunitățile academice ale alianței, în număr de peste 100.000, oportunitatea de a avea acces la educație de înaltă calitate și la conținut educațional inovator, în cadrul unor programe de studii combinate, desfășurate în mediul on-line și la fața locului”.

Școala de vară va aduce la Universitatea din Oradea viitorii specialiști în înalte tehnologii care învață la: Atlantic Technological University (Irlanda), University of Evora (Portugalia), University of Gavle (Suedia) și Université d'Angers (Franța). Selecția studenților participanți va avea loc în cursul lunii martie.

Prof. univ. dr. ing. habil. Radu – Cătălin Țarcă, unul dintre cadrele didactice implicate în conceperea și coordonarea programului „Introduction to Mathematical and Computational Modelling for Susteinability”, spune că participarea la acest program  presupune un nivel ridicat de cunoștințe. Din acest motiv, cei care aspiră să participe la cursuri vor fi selectați, cu prioritate, din rândurile masteranzilor și doctoranzilor în științe inginerești ai celor șase universități partenere. „Își vor însuși noțiuni cu privire la tehnicile de modelare matematică și computațională, cu aplicativitate în dezvoltarea de modele digitale și sprijinirea luării unor decizii durabile în orice domeniu: sănătate, mediu, social, industrial”.

Prof. univ. dr. ing. habil. Radu Țarcă, cel care este și directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat (CSUD) al Universității din Oradea, arată că pe baza acestor modele matematice sau realizate de computere „se realizează simulări funcționale care oferă soluții pentru o multitudine de sisteme”. Oaspeții Universității din Oradea vor participa la o serie de cursuri precum: modelarea bazată de ecuații diferențiale, sisteme dinamice finite, modelări statistice – metoda Monte Carlo, introducere în machine learning, modelarea de constrângeri și rezolvarea lor, căutări locale și metaeuristice. „Toate acestea presupun un bagaj ridicat de cunoștințe – reamintește prof. univ. dr. ing. habil. Radu Țarcă, subliniind că participanții la programul gestionat de Universitatea din Oradea sunt specialiștii în inteligență artificială (IA) ai zilei de mâine. „În viitor, cei care dețin aceste cunoștințe vor avea puterea”, a mai adăugat prof. univ. dr. ing. habil. Radu Țarcă.

 

Biroul Comunicare – Universitatea din Oradea

Image