„Interpretată ca reprezentare a transcendentului, icoana pictată se înscrie în tradiția școlii bizantine și descoperă învățătura dogmatică, morală și liturgică a bisericii. Icoana este înțeleasă de studenți cu atitudinea de apropiere față de lucrarea sacră, în limbajul complex, ca imagine și cuvânt care se revelează. Analizând arta iconografică, este important să avem în vedere trei aspecte: calitatea artistică, viziunea teologică și cunoașterea științifică. Ignorând unul dintre acestea riscăm să nu mai înțelegem pe deplin mesajul acestei forme de artă. Etapele realizării icoanei corespund parcurgerii unei arhitecturi scalare, ca trepte ale luminii necreate și momente revelatorii, teofanice. Fiecare etapă tehnică redă creșterea progresivă a luminii, de la întunericul necunoașterii, reprezentat de stratul suport al lemnului și grundului, spre dezvăluirea treptată a luminii cunoașterii transfigurată în chip. Prin limbajul liniilor și al culorilor icoanele ne transmit învățătura dogmatică a Bisericii, ele sunt o carte deschisă cu învățături despre credință. Icoanele expozanților sunt o sărbătoare a privirii și a inimii, menite să cucerească privitorii de la prima vizionare”, explică lect. univ. dr. Titiana Marcu.

Vernisajul acestei expoziții este și mai special datorită invitaților care vor completa atmosfera de sărbătoare, cu colinde și poezie. Vor participa grupul vocal Crisia, al Departamentului de Muzică al Facultății de Arte, coordonat de lect. univ. dr. Florin Mariș Hinsu și conf. univ. dr. Oana Lianu, studenții Facultății de Litere, coordonați de lect. univ. dr. Anca Tomoioagă și grupul vocal Floare de Lotus, sub conducerea Loredanei Pantea.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 5 decembrie 2023, ora 15:00, la Muzeului Țării Crișurilor din Cetatea Oradea.Expoziția va rămâne deschisă până în 7 ianuarie 2024.

Biroul Comunicare – Universitatea din Oradea

 

Image