„Sper că veți fi un ambasador în ambele sensuri, reprezentând și interesele României în țara dumneavoastră, atunci când situația vă va permite”, a spus, la începutul discuțiilor, conf. univ. dr. Aurel Căuș.

La rândul său, prof. univ. dr. Gabriel Bendea a subliniat că Universitatea din Oradea are deja încheiate trei acorduri de colaborare cu instituții academice din Kazahstan. „Vor urma schimburi de cadre didactice și de studenți din ambele părți. Ne dorim o dezvoltare a relațiilor noastre, atât în zona educației, cât și în zona cercetării”, a declarat prof. univ. dr. habil. Gabriel Bendea, adăugând că, în calitate de cercetător al domeniului energetic, cunoaște foarte bine interesul pe care îl acordă republica din Asia Centrală acestui domeniu.

„Educația ne preocupă pe toți”, a spus E.S. d-l Yerlik Ali. Ambasadorul Kazahstanului la București a enumerat domeniile de studiu și cercetare cele mai importante pentru țara sa,  ingineria energetică și cea extractivă. „România este o țară cu tradiție în domeniile inginerești și vă sunt recunoscător că pot să descopăr acest fapt și aici, la Oradea”, a spus înaltul reprezentant diplomatic, salutând relațiile de colaborare academică pe care Universitatea din Oradea le-a legat deja cu țara sa.

„Cred că este momentul potrivit pentru a strânge și mai bine legăturile culturale și educaționale dintre țările noastre”, a răspuns E.S. d-l Yerlik Ali, atunci când deputatul bihorean Ioan Cupșa, care l-a însoțit pe parcursul vizitei la Oradea, a adus în discuție ideea încheierii unui memorandum cu privire la dezvoltarea relațiilor academice între Kazahstan și Universitatea din Oradea. „Avem o tradiție în ceea ce privește învățământul tehnic, dar să nu uităm că avem și o facultate de medicină, cu predare în limba engleză, care poate să pregătească specialiști apți să lucreze în orice țară din lume”, a spus parlamentarul.

Ea însăși medic de profesie, prof. univ. dr. habil. Mariana-Eugenia Mureșan, l-a asigurat pe diplomatul kazah că Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea are profesori foarte bine pregătiți și valoroase centre de cercetare. „Ne-am bucura să existe colaborări între universitățile cu profil medical din țara dumneavoastră și noi”, a încheiat prorectorul Universității din Oradea.

„Am să deschid eu poarta acestei colaborări instituționale, dintre Universitatea din Oradea și universitățile din țara mea”, a afirmat E.S. d-l Yerlik Ali, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, adăugând că, după Rusia și China, Europa tinde să devină tot mai atractivă, ca țară de studii, pentru mai tinerii săi compatrioți.

La finalul întâlnirii, E.S. d-l Yerlik Ali a fost invitat să scrie câteva cuvinte în Cartea de Onoare a Universității din Oradea. „Dragi prieteni, a fost o onoare să fiu primit la universitatea voastră. Cred că universitățile din țara mea vor lega strânse legături cu Universitatea din Oradea, în viitorul apropiat”, a fost mesajul diplomatului kazah în România.

Biroul Comunicare - UO

Image  

 

Image