Cei 11 viitorii pictori propun publicului „o suită de lucrări care, prin varietatea tematică, dezvoltă motivul complex al muntelui, încărcat de semnificații simbolice și psihologice, ca stări meditative, dar și ca modalități de regăsire a identității pierdute a omului în călătoria vieții sale”, spun organizatorii.

„Muntele, prin măreția sa, atrage și fascinează sau impune o stare de teamă. Drumul omului contemporan devine trecere printr-un mediu, ca spațiu tranzitoriu al inițierilor și încercărilor diverse, în care ființa se alterează. Confruntarea cu provocarea muntelui este asemănătoare cu aceea a unei pustietăți, dar unde dimensiunea spațială se regăsește pe verticală. Ca motiv arhetipal, muntele reface legătura pământului cu cerul, conținând totodată dualitatea urcării și coborârii, unde jocul inițiatic al transformărilor se desfășoară pe calea aleatorie în zig-zag, adică drumul șerpuit caracterizat de natura umană, sau pe calea dreaptă, care reface legătura cu natura divină. Imensa pustietate a muntelui își deconspiră fațetele stâncilor cu înălțimile înspăimântătoare, în care figurativul călător se pierde în aerul rarefiat al piscurilor risipite și estompate în nori. Aparența structurilor minerale, date de stânci, alternează cu reprezentări figurative, fragmente ale călătorului. Trecerea prin universul muntos, asemănat cu urcarea treptelor duhovnicului, devin pași care acced spre fericirea promisă dincolo, acolo unde călătorul se înstrăinează, îți schimbă înfățișarea”, explică conf. univ. dr. Paul Blânda, cel care, alături de lect. univ. dr. Titiana Marcu, sunt coordonatorii viitorilor artiști.

„Expoziția studenților Programului de studiu Arte Plastice - Pictură aduce instituției de învățământ artistic orădean un plus de vizibilitate în ochii opiniei publice, iar fiecare lucrare a studenților reprezintă un pas spre cercetarea creativă”, a mai adăugat conf. univ. dr. Paul Blânda.

 

Biroul Comunicare

Image