Proiectul H-PASS, intitulat "Dezvoltarea competențelor profesioniștilor din domeniul sănătății și al echipei digitale", a început la 1 mai 2023 și va avea o durată de 36 de luni până la 30 aprilie 2026.

Acest proiect este o continuare a altor proiecte europene care au avut ca scop anticiparea și planificarea nevoilor forței de muncă din domeniul sănătății, fiind coordonat de către Direcția Generală Națională pentru Spitale (OKFŐ, Budapesta, Ungaria). Scopul proiectului H-PASS este de a sprijini statele membre ale Uniunii Europene în consolidarea rezilienței profesioniștilor din domeniul sănătății și în depășirea provocărilor în furnizarea serviciilor medicale cauzate de abilități inadecvate sau insuficiente, în special în domeniul digital.

Image  

Proiectul se concentrează pe formarea personalului din domeniul sănătății pentru a înțelege transformarea digitală a sistemelor de sănătate. Această transformare poate implica adoptarea de noi metode de furnizare a serviciilor medicale, modificări ale traseelor clinice, noi responsabilități profesionale și noi relații cu pacienții.

În acest context, proiectul H-PASS va implementa un program de formare cuprinzător, cu module specifice elaborate cu atenție. Acest program va fi implementt în șase regiuni pilot din Italia, Cipru, Grecia, Ungaria și România.

Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăți competențele transversale ale personalului medical și de a furniza profesioniștilor din domeniul sănătății cunoștințe actualizate, în special în domeniul digital.

Accentul proiectului se pune pe formarea HWF pentru a înțelege transformarea digitală a sistemelor de sănătate. Această transformare poate implica noi metode de furnizare a îngrijirilor, schimbări ale căilor clinice, noi profesioniști responsabilități noi în relațiile cu pacienții. Adoptarea tehnologiei îmbunătățește combinațiile de competențe, redefinește rolurile profesionale și actualizează abilitățile cheie.

H-PASS va proiecta și implementa un program cuprinzător de instruire cu specific dezvoltat cu atenție prin module, inclusiv activități sincrone și asincrone, completate de materiale și instrumente dedicate.

În plus, un accent deosebit va fi pus pe inițiativele de „formare a formatorului” pentru a facilita eficientizarea managementului schimbărilor și să asigure o transformare digitală mai eficientă a furnizării asistenței medicale.

Site-urile pilot vor testa și valida pe larg noul program de formare și mediile lor de învățare.

Feedback-ul și cunoștințele lor vor ajuta la perfecționarea programului și la asigurarea eficacității acestuia și durabilitate.

H-PASS is co-funded by the EU4Health Programme of the European Union under Grant Agreement No. 11101139 (HaDEA).

Birou Comunicare UO