„Le-am vorbit studenților orădeni despre: turism, cultură, folclor și moștenirea culturală a țării noastre. Sunt foarte impresionat de curiozitatea de care au dat dovadă studenții orădeni. Au pus o mulțime de întrebări, la cursuri. Sunt foarte interesați de politică, de afacerile din domeniul turismului, de gastronomie, de modul nostru de viață”, spune prof. univ. Peter Paul Maldonado Ayala.

       Ariana Figueroua Cortez, profesor asociat la Universitatea Catolică din San Salvador, a observat că, la Oradea, turismul, ca domeniu de licență, este abordat dintr-o perspectivă legată de geografie și cultură, asta în vreme ce, peste ocean, abordarea este orientată spre afaceri. „Pentru noi este foarte interesantă această perspectivă și, trebuie să mărturisesc, mi se pare mai comprehensivă”, spune Ariana Figueroua Cortez.

       La rândul ei, prof. univ. Rocio Estefani Portillo a ținut să remarce frumusețea campusului Universității din Oradea, a centrului istoric al orașului, mulțimea confesiunilor, implicit a bisericilor din Oradea, și multiculturalitatea zonei de vest a României.

       „Cred că aceste schimburi de experiență, la nivel de profesori, sunt foarte binevenite. Noi am câștigat experiență la Oradea și, nu în ultimul rând, am vorbit despre țara noastră aici, departe de casă. Vom împărtăși din experiența acumulată colegilor și studenților noștri, care ne-au întrebat, zi de zi, cum este România”, a spus prof. univ. Peter Paul Maldonado Ayala.

       Prof. as. Ariana Figueroua Cortez declară că însăși călătoria a fost pentru ea o experiență interesantă, din perspectiva felului în care pandemia a influențat obiceiurile și procedurile legate de practicarea turismului internațional. „Am experimentat, la prima mână, ce înseamnă și cum se face turismul în epoca post-pandemică, cum sunt administrate problemele legate de transporturi, trecerea frontierelor, contactul între pasageri etc.” Nu în ultimul rând, spune prof. as. Ariana Figueroua Cortez importantă este stabilirea de relații cu Universitatea din Oradea, în special cu Facultatea de Geografie, Turism și Sport, relații care, după cum spun oaspeții salvadorieni, sunt premisa apariției unor proiecte, studii și publicații comune, aparținând celor două universități.

       „Până și clima de aici a fost o experiență inedită pentru noi”, a mai afirmat prof. univ. Rocio Estefani Portillo, insistând asupra faptului că, în El Salvador, nu ninge niciodată.

       Cei trei oaspeți ai Facultății de Geografie, Turism și Sport au declarat că îi așteaptă pe colegii lor români în El Salvador și că speră ca, la rândul lor, să revină în România. 

Biroul de Comunicare

Image Image    Image