Titlul lucrării își propune să trezească curiozitatea cititorilor cu privire la modul în care metodele și perspectivele istoriei literare ne dau o imagine a celor mai importante valori ale literaturii române.

„La noi, istoria literară a fost prea multă vreme numai estetică, menținută sub obediență călinesciană, și de aceea există pornirea firească de eliberare și expansiune. Nu e mai firească racordarea istoriei literare la Istorie, nu la critica literară? Înseamnă să o mutăm dintr-o vasalitate în alta? Întrebarea merită să fie pusă și să aibă un răspuns. De aceea m-am conectat la reflecțiile istoricului francez Paul Veyne din cartea sa Cum se scrie istoria, apărută în 1971 la Paris și în 1999 la București. Am prelungit sau am translat gândurile de acolo, aici, în Cum se scrie istoria literară, tot fără semnul întrebării, adică într-un sens analitic, nu prescriptiv sau tehnic”, spune prof. univ. dr. habil. Ion Simuț.

Volumul are două părți importante: „Cum se scrie istoria literară”, respectiv „Istoriile literaturii române” și o postfață intitulată „Manifest pentru libertatea istoriei literare”.

Cartea de 354 de pagini, costă 50 de lei și poate fi comandată la Editura „Școala Ardeleană”, din Cluj-Napoca.

 

Image