Domnia sa a predat în cadrul Departamentului de Biologie, desfășurând o bogată muncă de cercetare în domeniile biologiei și ecologiei animale. A fost angajat al Universității din Oradea începând cu anul 2002.

     Conf.univ.dr. Sas-Kovács Istvan a urmat cursurile Facultății de Biologie și Geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, și ale Institutului de Biologie din cadrul Academiei Române.

    Doctor în biologie, licențiat în biologie-chimie la Universitatea din Oradea, conf. univ. dr. Sas-Kovács István a colaborat la elaborarea a numeroase studii științifice, cu cercetători ai unor diferite centre de cercetare din România și din străinătate. A fost fondatorul și redactorul-șef al revistei, cotate ISI, North Western Journal of Zoology, a Universității din Oradea. A coordonat mai multe reviste științifice și a fost membru al comitetelor de organizare ale sesiunilor științifice desfășurate sub patronajul academic al Departamentului de Biologie, din cadrul Facultății de Informatică și Științe.

     Universitatea din Oradea l-a premiat pentru activitatea didactică și de cercetare, în anul 2008, și i-a oferit Diploma pentru Internaționalizarea Cercetării, în anul 2013. De asemenea, Agenția Națională pentru Cercetare Științifică și Ministerul Educației, Cercetării și Inovării l-au nominalizat la secțiunea „Cel mai tânăr cercetător”, în anul 2008.

     A fost un cadru didactic apreciat atât de studenți cât și de colegii de la diferite facultăți, fiind considerat unul dintre cei mai importanți cercetători ai mediului academic orădean.

     Colegii de la Universitatea din Oradea regretă dispariția atât de prematură a lui Sas-Kovács Istvan și sunt alături de familia îndoliată.

     Odihnească-se în pace!

Biroul de Comunicare