Fiecare eveniment e o rampă de lansare

În primăvară, Ioana Degău cucerea Marele Premiu la European Fashion Talent Design Contest, în Novi Sad. Absolventa Universității din Oradea a impresionat juriul cu cele zece ținute inspirate din costumul tradițional specific zonei Beiușului. Premiul obținut în primăvară i-a deschis Ioanei Degău drumul către o nouă prezentare. A fost invitată ca, în 2023, să creeze o altă colecție, pentru Serbia Fashion Week. Recent, Romanian Fashion Council a selectat-o pentru participarea la „Who`s Next”, un târg de modă care are loc, în toamnă, la Paris. Acest succes este și consecința prezenței creatorului bihorean la gala de modă Transilvanian Fashion, de la Cluj. „Așa se leagă lucrurile între ele. Orice eveniment e important pentru mine și îl pregătesc foarte serios. Cu cât suntem mai vizibili, noi tinerii creatori, cu atât suntem mai cunoscuți”, spune Ioana Degău. Absolventa secției de Arte Decorative se numără printre acei artiști care cred în viitorul lor. În anul 2018 a înființat un start-up care are ca obiect designul și creația de modă. „A fost greu. La trei zile după ce am deschis atelierul, am fost nevoită să îl închid. A fost perioada de izolare pandemică... Acum lucrurile merg bine. Sper să reușim”, spune Ioana Degău.

„Veșmintele artă”

Lect. univ. dr. Olimpia Urdea, unul din dascălii care cred în „steaua” Ioanei Degău, spune că tânăra creatoare se identifică cu creațiile ei, „abordate cu multă emoție, generatoare de frumos și autenticitate”. Colecția care a luat marele premiu la Novi Sad este considerată de lect. univ. dr. Olimpia Urdea ca fiind una „pe cât de feminină, pe atât de încărcat de simboluri. O colecție al cărei concept se citește pe măsura evoluției ei, cu atitudinea admirativă a privitorului – purtător de veșmânt”. Lect. univ. dr. Olimpia Urdea spune că, la Novi Sad, colecția tinerei creatoare a trezit un murmur de admirație „De la veșmintele-artă, complet accesorizate, la filmul de prezentare a genezei pieselor vestimentare, totul s-a înscris în matricea, atât de riguros concepută. Am văzut creativitate, am văzut inspirație bogat interpretată, am văzut seriozitate și muncă susținută”, spune lect. univ. dr. Olimpia Urdea. „Cuvintele sunt prea sărace pentru a reda ceea ce s-a oferit privitorului, mai mult sau mai puțin avizat. Imaginile sunt grăitoare, provocând privirea a descoperi tehnici străvechi într-o abordare actuală, atât constructivă cât și ornamental-decorativă”.

Îmbracă oameni cu materiale din mașini

Ioana Georgescu este, se poate spune, un alt „produs” al școlii de creatori de la Universitatea din Oradea. Acum ea urmează cursurile unui masterat la Universitatea Națională de Arte București (UNARTE). Ultima ei realizare importantă a fost prezența, în calitate de invitat special, la 1 iunie 2022, pe podiumul unui eveniment la care a participat și celebrul Cătălin Botezatu, eveniment organizat de Asociația Arta Educației și Frumuseții. „Prezența mea la «Oradea Revolving the Beautiful» a fost un succes personal”, spune tânăra creatoare de modă.

Acum Ioana Georgescu se confruntă cu o nouă provocare. Branduri auto de primă mărime, precum: Jaguar, Porsche sau Mercedes, au lansat un concurs în cadrul căruia tinerii creatori trebuie să realizeze ținute, folosindu-se numai de materialele care, în mod normal, sunt utilizate la realizarea interiorului automobilelor: plastic, piele, lemn... „Încerc să mă adaptez cât mai bine solicitărilor clientului și sper ca, la toamnă, să putem discuta despre un premiu”, spune Ioana Georgescu.

O cauză bună

Vanesa Ursu a absolvit, anul trecut, Facultatea de Arte a Universității din Oradea. Prima comandă, puțin neobișnuită, n-a întârziat să apară. După ce și-a prezentat colecțiile care au reprezentat lucrarea ei de licență, tânăra artistă a conceput ținutele personalului ambulanțier al organizației care a adus prima ambulanță pediatrică din România. „Colaborare mea cu Serviciul de Ambulanță Vincențian pentru Copii a fost o mare responsabilitate și o bucurie. N-aș fi crezut niciodată că voi ajunge să fac, atât de curând, asta. Mă bucur că, prin intermediul acestui proiect, am dat și eu o mână de ajutor copiilor suferinzi”, spune Vanesa Ursu.

 

Biroul Comunicare

Image  Image  Image  Image  Image  Image  Image  Image  Image Image